Uit berichtgeving van Dagblad van het Noorden blijkt dat inwoners van de gemeente Veendam wat betreft snelle internetverbindingen een enorme voorsprong hebben op de rest van de provincie Groningen. Ook landelijk scoort Veendam dankzij het glasvezelnetwerk van SKV.De internetverbindingen in de rest van de provincie Groningen worden door Dagblad van het Noorden vergeleken met een traag ouderwets karrespoor. Op de bijgevoegde kaart is te zien dat Veendam, Leek en Marum de enige positieve uitzonderingen zijn.
De provincie Groningen en enkele gemeenten willen graag dat er glasvezel wordt aangelegd, maar de grote telecombedrijven als KPN en Ziggo / UPC zien het niet zitten om te investeren. En zeker niet in de onrendabele buitengebieden. De provincie overweegt of er subsidie beschikbaar moet worden gesteld.
Kabelnet Veendam investeert ondertussen al enkele jaren zonder enige vorm van subsidie of bijdrage van abonnees uit eigen middelen in de aanleg van glasvezel in de hele gemeente Veendam. Inclusief het buitengebied. Bijna vijftig procent van de gemeente is inmiddels voorzien van glasvezel.
“Elk jaar investeren we ruim € 2 miljoen in glasvezel”, zegt algemeen manager Bert Feiken van Kabelnet Veendam. Sommige abonnees gaat dat nog niet snel genoeg. Volgens Feiken hoeven deze mensen zich geen zorgen te maken. “We smeren de investeringen uit over een aantal jaren. Maar het komt! En ondertussen kunnen alle abonnees, ook via de ‘ouderwetse’ gewone kabel, al wel gebruik maken van stabiele hoge internetsnelheden. En upload en downloadsnelheden zijn bij SKV altijd standaard even snel. Dat is bij vrijwel geen enkele andere aanbieder het geval”, zegt Feiken.
SKV heeft deze maand de internetsnelheden van de meeste Alles-in-1 abonnees nog eens gratis verhoogd. Komende week start Kabelnet Veendam met een nieuwe eindejaarscampagne. In december volgt nog een prijzenfestival voor alle bestaande en nieuwe abonnees.
Lees het hele artikel in Dagblad van het Noorden uit het archief van De Krant van Toen.
Infographic glasvezel in de provincie Groningen. Bron: Dagblad van het Noorden