Sinds dinsdag 14 augustus 2018 staan er verspreid door de gemeente Veendam reclameborden voor het SKV – Bogdike Tribute Festival. Dit muziekfestijn wordt op 25 augustus gehouden op het Museumplein. Het feest is door SKV en de culturele Stichting Bogdike georganiseerd in verband met het 30 jarig jubileum dat SKV dit jaar viert.
Elders op deze site kun je informatie vinden over het programma over het SKV Bogdike Tribute Festival. We willen je hier nu iets vertellen over de geschiedenis van SKV.
Hoe is het allemaal begonnen?
We leven in een tijd dat alles bijna draadloos is. We ontvangen digitale signalen via onze telefoonprovider of wifi via SKV voor onze smartphone. En we willen onderweg gewoon digitale tv kunnen kijken. Net als tot eind jaren tachtig van de vorige eeuw – wat klinkt dat lang geleden – heel normaal was. Destijds kon je televisie alleen ontvangen via een antenne op het dak van je woning of een uitschuifbare telescoopantenne op je draagbare tv. En die kon je gewoon meenemen op vakantie.
Op iedere woning stond zo’n tv-antenne die wel iets weg had van een hark. Schoonheidscommissies vonden die dingen lelijk.
En er was nog een nadeel. Je kon er maar een paar tv-zenders mee ontvangen. In die tijd hadden we twee Nederlandse zenders en drie Duitse zenders. Bij erg mistig weer kon je door atmosferische omstandigheden in het Noorden soms ook Britse of Deense zenders ontvangen.
Door de opkomst van satellietzenders werd het mogelijk om meer internationale tv-zenders te ontvangen. Er was echter een probleem. Om die zenders te kunnen ontvangen waren er destijds nog hele grote schotelantennes nodig. Te groot en te duur voor de meeste particulieren.
Centrale Antenne Stichtingen
In sommige gemeenten waren er Centrale Antenne Stichtingen. Woonwijken hadden de handen ineengeslagen en hadden een gezamenlijke antennemast voor de hele wijk geplaatst. Daardoor hoefde niet ieder huis meer een lelijke antenne op het dak te hebben.
Die oplossing was ook ideaal voor de ontvangst van satelliettelevisie. Maar dan was het beter en goedkoper om een centraal antenne systeem voor de hele gemeente te hebben en niet per woonwijk.
SKV in 1988 opgericht
In 1988 werd in Veendam het initiatief genomen om een lokale kabelstichting op te richten. De Stichting Kabelnet Veendam, kortweg SKV. De gemeente Veendam stond garant voor de lening waarmee de stichting de aanleg van het kabelnet verder geheel zelfstandig ontwikkelde voor ruim 11.000 adressen.
Bijna iedere gemeente in Nederland had in die tijd een eigen kabelstichting.
De tv-techniek ontwikkelde zich snel. Er kwamen steeds meer zenders bij. En begin jaren negentig kwam er iets nieuws op de markt. Internet.
Snel internet dankzij Avebe
Ruim twintig jaar geleden onderkende aardappelzetmeelfabrikant Avebe het belang van goede internetverbindingen om internationaal zaken te kunnen doen.
Avebe wilde internet op het hoofdkantoor in Veendam en zocht samenwerking met SKV om de internetverbindingen via het kabelnet te kunnen laten lopen. De boerencoöperatie begon daarvoor met een nieuw bedrijf: Netvisit. De kennis en techniek werd gedeeld met de abonnees van SKV.
Veendam heeft zijn eigen snelle internet dus aan Avebe te danken. Na een aantal jaren vond Avebe dat het aanbieden van internetdiensten niet tot de corebusiness van het bedrijf hoorde. In 2008 werd Netvisit door SKV overgenomen.
Privatisering lokale kabelnetten
In steeds meer gemeenten ontstond ondertussen het idee dat de techniek zich zo snel ontwikkelde dat het beter was om de lokale kabelstichtingen te privatiseren. Dat idee werd gevoed door geld. Grote energiebedrijven – in Groningen de EGD (de voorloper van Essent) – wilden de lokale kabelnetten wel overnemen. Er werden miljoenen guldens geboden. Gemeenten konden die forse bedragen goed gebruiken voor de gemeentekas en besloten de kabelnetten te verkopen.
De lokale bestuurders dachten destijds dat kleine kabelnetten geen toekomst zouden hebben, omdat ze qua kennis en financiën de technische wedloop niet zouden kunnen volhouden.
SKV blijft zelfstandig
De gemeente Veendam had er ook wel oren naar om het Veendammer kabelnet te verkopen. Het bestuur van de kabelstichting – met een wethouder en twee raadsleden – voelde daar echter weinig voor en ging dwars liggen. De gemeente Veendam kon hoog en laag springen, SKV deed niet mee.
Daar was een belangrijke reden voor. In tegenstelling tot in andere gemeenten was de gemeente Veendam geen eigenaar van het kabelnet. De gemeente had alleen garant gestaan voor de lening. Meer niet. Er was nooit een cent gemeentegeld in het kabelnet gestoken. Het kabelnet was en is van de abonnees van SKV. De kabelstichting is altijd een non-profit organisatie geweest zonder winstdoelstelling.
SKV bewees de afgelopen dertig jaar dat die gedachte van veel politici niet juist was. Kleine kabelstichtingen hebben wel degelijk bestaansrecht. SKV bleef uiteindelijk als een van de weinige lokale kabelnetten in Nederland zelfstandig. De gemeente Veendam heeft zich in december 2004 helemaal uit SKV teruggetrokken.
De gemeenten Menterwolde en Pekela kregen spijt van de verkoop van hun kabelnetten.
Lokale netwerken zijn nu weer populair
Ondertussen is er her en der in het land een ontwikkeling dat er juist weer lokale stichtingen worden opgezet omdat de grote providers niet bereid blijken te zijn om te investeren in onrendabele buitengebieden. Veel plattelandsgemeenten kampen daardoor met trage internetverbindingen. De provincie Groningen heeft inmiddels tientallen miljoenen Euro subsidie gereserveerd voor de aanleg van glasvezel in buitengebieden.
Dat is in Veendam niet nodig. SKV heeft op eigen kracht de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in modernisering van het netwerk. In bijna de hele gemeente Veendam, inclusief de buitengebieden, ligt inmiddels glasvezel.
SKV als voorbeeld elders in het land
SKV wordt landelijk door steeds meer lokale glasvezelcoöperaties gezien als voorbeeld. Coöperaties in Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland hebben de afgelopen jaren SKV gevraagd mee te denken. Ook over de optie om als SKV buiten de grenzen van de gemeente Veendam diensten aan te bieden.
SKV heeft door de jaren heen samen met de trouwe abonnees bewezen de wedloop prima bij te kunnen houden. Soms lopen we in Veendam zelfs voorop.
Inmiddels heeft SKV het snelste netwerk van Veendam. Dankzij het nieuwe glasvezelnetwerk kan het zenderpakket probleemloos vergroot worden en kunnen abonnees nu internetpakketten met maximaal 600 Mb up- en download snelheden afnemen tegen bijzonder concurrerende tarieven.
SKV Bogdike Tribute Festival
Zaterdag 25 augustus wil SKV het 30-jarig jubileum samen met de abonnees vieren met een gratis muziekfestival. SKV heeft voor de organisatie van dit tributefestival de handen in een geslagen met de bekende Veendammer cultuurstichting Bogdike. Het festival is gratis toegankelijk. Van 14.30 tot 0.00 uur treden op het Museumplein de volgende bands op:
- Spritz (coverband Herman Brood)
- Eagles Legacy (coverband Eagles)
- SOS (coverband ABBA)
- Mirage (coverband Fleetwood Mac)
- Gruppo Sportivo